סדנאות בישול אוכל פרסי מסורתי – סופיה שמסיאן

סדנאות בישול אוכל פרסי מסורתי – סופיה שמסיאן

במטבח הפרסי יש המון מאכלים עם שמות אקזוטיים ומיוחדים עשירים בעשבי תיבול, ריחות וטעמים.

סופיה שמסיאן, תושבת העיר, עלתה לארץ מאיראן בגיל 26, ובשנים האחרונות מקיימת בביתה סדנאות בישול פרסי בכל מיני גירסאות. אני הגעתי לגרסה הבשרית (יש גם סדנא ללא בשר).

סביב שולחן גדול וערוך ישבנו 8 אנשים (4 מהם היו 2 זוגות שאוהבים לבשל יחד. מה שגרם לי לחשוב למה לא הבאתי את ברק איתי…). לכל אחד מאיתנו היתה חוברת מתכונים, ועט – אם נרצה לדייק משהו במהלך הכנת המתכון.

התחלנו עם תבשיל שנקרא גונדי נוכודי שהוא קציצות גונדי – קציצות עוף וקמח חומוס במרק עשיר.

סדנאות בישול פרסי מסורתי
ככה זה נראה לפני הבישול

מולנו בקצה השולחן סופיה מראה לנו איך להכין את התבשיל, אילו מרכיבים יש בו, ועל הדרך נותנת לנו טיפים לשמירה על עשבי תיבול טריים, להכנת קטניות מראש ועוד. כמו דודה יקרה סופיה חולקת איתנו את סודותיה האישיים, ומספרת לנו על ארוחות יום שישי אצליהם בבית. לאחר שהכנו את הקציצות, סופיה הוציאה ממטבחה סיר מהביל וריחני של גונדי נוכודי שהיא הכינה מראש, וישבנו לאכול.

סופיה שמסיאן
גונדי נוכדי מוכן – ריחני וטעים!!

לידינו משה, בעלה של סופיה, מסביר לנו איך אוכלים את התבשיל בעדה הפרסית – קצת חומוס בפיתה, קציצת גונדי והרבה הרבה ירק – פטרוזיליה, נענע וגם טרחון – שהכרתי לראשונה. ריחו מזכיר קצת אניס והטעם – משגע!

זה הטרחון. מכירים?

הבישול הפרסי , כך גיליתי, מתאפיין בבישול עם המון עם עשבי תיבול, חלקם ייחודיים למטבח הפרסי, כמו הטרחון, שנבלילה ולימון פרסי – את שניהם מוסיפים לתבשיל השני, שתיכף אספר עליו. גם פה סופיה חולקת איתנו סודות מהמטבח שלה – מספרת לנו איך היא עוזרת לירק להישאר לאורך זמן, שיישאר טרי .

סדנאות בישול פרסי מסורתי
ערק אתרוגים שאימו של משה מכינה

משה גם הציע לנו עראק אתרוגים שאמו מכינה . מזל שאני חובבת אלכוהול כי זה טעים שאתם לא מבינים!!!

חבל, כ"כ חבל שבפוסט כתוב לא ניתן להעביר לכם את הריחות המדהימים של הגונדי נוכודי, ואת הטעם. זה היה ממש ללקק אצבעות!!

אח"כ עברנו להכין חורשט גורמה סבזי. תבשיל בשר עם שעועית, עשבי תיבול, לימון פרסי ועוד. לחורשט גורמה סבזי יש גם גרסה צמחונית, עשירה בקטניות.ביריד חנוכה בפורום נשים סופיה מכרה ממנו לתושבים שהגיעו. אני למשל רכשתי , ובקושי הגעתי לטעום אותו… 🙂

מקומית בראש העין, הבמה לעסקים קטנים
חורשט גורמה סבזי. לא בא לכם ביס?

סופיה מדייקת לנו את המתכון הכתוב, מסבירה לנו שוב על עשבי התיבול, ואף מלמדת אותנו איך לנקות ולהקפיא אותם – שנוכל להשתמש בהם לתבשילים גם לא בעונתם. כמו דודה יקרה, כבר אמרתי.

גם כאן, לאחר שלמדנו את כל שלבי ההכנה, סופיה מגלה לנו שיש לה במטבח סיר של חורשט גורמה סבזי עבורינו.

לפני שנשב לאכול אותו, אנחנו עוברים למתכון האחרון – אורז. כמה, כמה שנים רציתי ללמוד להכין אורז פרסי אמיתי. זה עם התפוחי אדמה החרוכים למטה.

האם ידעתם שיש כ-1000 סוגי אורז בעולם??? אני ממש לא ידעתי!!!

סופיה שמסיאן
האורז לפני בישול

אורז הוא המאכל היחיד בערב המיוחד הזה שלא הוכן מראש.  על פלטה לצד השולחן, סופיה מראה לנו איך מכינים אורז פרסי אמיתי. סופיה מגלה לנו תגלית מרעישה – היא בכלל משתמשת באורז יסמין, ולא באורז פרסי. לדעתה, הוא הדומה ביותר לאורז הפרסי שהיא מכירה מהבית, מאיראן. שוב, כמו דודה טובה סופיה עונה לשאלותינו ומשתפת אותנו בסודות נוספים ממטבחה הפרטי.

סביב השולחן אנחנו דנים האם באמת צריך לשטוף את האורז (כן!! חד משמעית!), האם מטגנים קודם ועוד. סופיה עונה לכל שאלותינו בסבלנות ובנועם, ומספרת לנו , כמובן, מה היא עושה.

סדנאות בישול פרסי מסורתי
והנה הוא מוכן – אורז פרסי עם תפו"א חרוכים משגעים!!

כשהאורז מוכן, כולנו יושבים לאכול. וגם כאן משה מספר לנו איך אוכלים "נכון" בעדה הפרסית – אורז, תפוחי אדמה ועליו חורשט גורמה סבזי. שוב, אני מצטערת שאי אפשר דרך הכתוב והתמונות להעביר את הריח והטעם. אתם פשוט חייבים להגיע ולטעום!!

הבמה לעסקים קטנים בעיר - מקומית בראש העין
איזה שולחן עשיר ומפנק

כשכולנו אוכלים משה וסופיה יושבים איתנו ומספרים לנו את סיפור העלייה המרתק של כל אחד בנפרד, ואיך הם הפכו לזוג. זה באמת סיפור שלגורל יש יד חזקה בו, וכמה שהייתי רוצה לכתוב ולספר לכם אותו – זה לא יעביר את התחושות כמו שהם מספרים – פשוט תגיעו לסדנא, תהנו מאוכל פרסי משובח, ותשמעו אותו מפיהם.

בסוף, אנחנו מקנחים בתה פרסי אמיתי עם קוביות סוכר מיוחדות ונפלאות.

סדנאות בישול פרסי מסורתי
תה פרסי אמיתי ו"קוביות" סוכר

סופיה ומשה מספרים לנו גם היכן הם קונים את התה, וכמובן, כמובן, איך מכינים את קוביות הסוכר.

 

אני באמת ממליצה לכם בחום רב להגיע לאחת מסדנאות הבישול הקרובות של סופיה – לומדים המון, נהנים מחברה טובה, אוכלים אוכל פרסי נפלא וטעים, וגם מקבלים את המתכונים הביתה. סופיה גם מאשרת לנו להתקשר אליה בהמשך – אפילו תוך כדי הבישול 🙂

הסדנאות מתקיימות בביתם של סופיה ומשה בראש העין. הסדנא הקרובה תהיה ב- 8/3/18. מזמינה אתכם להתרשם בדף סדנאות בישול אוכל פרסי מסורתי, או להתקשר אליה להזמין מקום בסדנא – 058-7075156.

נורית מלאכי

אשה לאהוב אחד, אמא ל-4 מדהימים, שכל אחד בתורו הוביל ומוביל אותי למסע התפתחותי מרגש ומעשיר. אוהבת את העיר שלי, ונהנית להיות חלק מההתפתחות והגדילה שלה.

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. אשמח לקבל פרטים.

    1. מוזמנת לשוחח עם סופיה, לדעתי השבוע או בשבוע הבא יש סדנא.
      סופיה – 058-7075156

שתפו אותי

לסגירת התפריט
%d בלוגרים אהבו את זה: